20240208

Ваш вибір: можу + хочу + треба


 Школа самовиховання

Дана виховна година з трудового виховання і професійної орієнтації. Вона актуальна, тому що праця завжди була, є і буде основою життя. І від того як людина працюватиме, буде залежати майбутнє не тільки сім'ї, а й держави. Як ви вже здогадалися, сьогодні мова піде про вибір професій.
І почнемо з притчі.
Якось один народ вів нелегку боротьбу проти загарбників. І коли всім стало ясно, що вони програють битву, вояки вже не вірили своєму воєначальнику, пішла паніка, тоді люди обернулися до Господа і попросили: «О, Господи, допоможи нам, покажи, де та людина, яка поверне військо і надихне його на перемогу над ворогом!» Господь змилувався й показав дім, де жила така людина. Це був дім шевця. Отже, людина, яка могла бути генералом, шила не дуже гарне взуття, а бездарний генерал вів військо до поразки.
А суть притчі в тому, що одним із найважливіших кроків у житті є вибір професії. Адже займатися тим, що тебе цікавить, приносить радість - одна з найважливіших умов відчуття життєвої повноцінності. Вибір навчального закладу, а згодом професії, значною мірою впливає на все наступне життя молодої людини. Тут не можна докладатися на випадковість, квапитися. Необхідне найсерйозніше ставлення до цієї проблеми. Не менш важлива обставина - людина повинна робити те, до чого має хист і здібності. Таку працю вона виконуватиме залюбки і найкраще. Це принесе користь людині і всьому суспільству. Звичайно, свої таланти і нахили можна успішно виявити, застосувати в багатьох професіях, а не тільки в одній, як часом помилково уявляють батьки та діти. Щоб дійти правильного рішення, треба бути добре поінформованими. 

Тому пропонуємо пройти ряд тестів, які допоможуть у визначенні професії.



Як визначитися у величезній різноманітності існуючих професій? Як уникнути помилок і розчарувань при виборі майбутньої трудової діяльності?

Універсальних рецептів немає, але все-таки постараємося дати Вам деякі рекомендації:
  • Подумайте, яка професія могла б стати Вашою.
  • Вивчіть себе, свої інтереси, здібності, схильності.
  • З'ясуйте, чи дозволяє Ваше здоров'я зайнятися обраною справою.
  • Дізнайтеся, чи користується обрана Вами професія попитом на ринку праці.
  • Знайдіть можливість зустрітися з представниками професії, що зацікавила Вас, і дізнатися, в якому учбовому закладі можна отримати необхідну кваліфікацію.
Для ухвалення рішення при виборі професії використовуйте формулу правильного вибору професії



„ХОЧУ – МОЖУ – ТРЕБА”:
  • „ХОЧУ” – це професія, яка Вам подобається;
  • „МОЖУ” – це Ваші здібності, можливості (і фінансові зокрема), стан здоров'я, необхідні для обраної професії;
  • „ТРЕБА” – попит на обрану професію на ринку праці.
Проаналізуйте отримані результати, і якщо у всіх випадках повторюватиметься одна і та ж професія, вибір зроблений правильно.

І на останок, перегляньте наступні посилання:

Немає коментарів:

Дописати коментар