20240208

Що таке самоконтроль і тайм-аут

 Школа самовиховання

САМОКОНТРОЛЬ – здатність людини самостійно стежити за власними діями, словами, вчинками, співвідносити їх з вимогами та правилами і вчасно змінювати відповідно до ситуації. Самоконтроль завжди присутній у будь-якій діяльності людини (грі, навчанні, виконанні доручень, спілкуванні тощо). Наприклад, виконуючи якесь навчальне завдання, учень керується відповідними правилами (математичними тощо) і стосовно вимог цих правил контролює правильність своїх дій, запобігає виникненню помилок або ж виправляє їх.
У поведінці самоконтроль відіграє таку саму функцію: людина в ті чи інші моменти встановлює, наскільки її дії відповідають певним правилам, стежить за тим, чи узгоджується її поведінка із ситуацією, в якій вона перебуває на даний момент, враховує можливі наслідки своїх дій і вчинків для інших людей і самої себе. Такі спостереження, зіставлення дають людині можливість уникати неправильних дій, вчинків або ж виправляти допущені помилки.
Ще дуже давно люди вдавалися до різних прийомів самоконтролю: зав’язували вузли, робили зарубки, малювали різні символи тощо. Окремі племена Африки ще й дотепер користуються мотузяною сіткою, в якій кожний вузол чи їх певна послідовність або сукупність нагадують людині про заплановані нею справи. У наведеному прикладі – це контроль власної пам’яті.
Сьогодні можна зустріти вислів: "Взяти тайм-аут". А що це таке - взяти тайм-аут?
Тайм-аут - зовсім не покарання, яке використовують дорослі для запобігання небажаної поведінки дітей (відправити в комору, поставити в кут, щоб остудити запал). Для нас тайм-аут - це засіб здійснення самоконтролю. Людина бере паузу, щоб більш чітко усвідомити проблему, продумати ті заходи, які можна вжити для її вирішення, щоб зопалу словом або дією не зачепити і не образити когось.
Познайомимося з основною частиною тайм-ауту, яка носить назву "розмова з собою". Тайм-аут і "розмова з собою" означають зробити перерву, вийти з ситуації, почати будувати плани, обдумати все і, відпочивши, почати діяти.
Під час тайм-ауту можна малювати. Варіанти завдань для малювання:
а) намалюй місце, де ти хотів би бути під час тайм-ауту;
б) намалюй місце, предмет або людини, які призводять тебе в гарне або умиротворений настрій;
в) намалюй картинку, яка транслює твій стан, коли тобі потрібен тайм-аут;
г) намалюй себе в момент, коли взятий тайм-аут.
Людина в своєму житті може контролювати багато чого. У першу чергу власні емоції, почуття, думки, вчинки, послідовність дій тощо. Наприклад, якщо ви сидите в кінотеатрі, ви знаєте, що треба стримувати себе і не сміятися занадто голосно, хоча вдома це можна собі дозволити. Самоконтроль щоденно присутній у нашому житті. Ви дуже часто переходите дорогу, зупиняєтеся на перехресті, поглянувши на світлофор, і, залежно від кольору лампи, що спалахує, переходите вулицю або стоїте на місці. Саме в самоконтролі проявляється активність людини. Адже, якщо ви не будете самі контролювати свій режим дня, стан своїх речей, поведінку в школі, ви не навчитеся бути самостійними і довго будете залежними від інших.
Самоконтроль людини завжди пов’язаний з її прагненнями бути краще. Так, наприклад, якщо ви хочете сподобатись комусь, ви думаєте, що сказати, як себе повести, слідкуєте за своєю поведінкою.

ОРІЄНТОВНІ ПРАВИЛА САМОКОНТРОЛЮ
  1. Подумай, що у твоїй поведінці потребує найбільшого контролю (слова-паразити, незугарні рухи, постава, невміння бути розкутим з іншими, неуважність, неввічливість тощо).
  2. Намагайся постійно стежити за тим, як змінити те, що не подобається тобі або іншим у твоїй поведінці, на краще.
  3. Перш ніж сказати щось важливе, скажи це про себе. Подумай, чи можна повторити це вголос, бо „слово – не горобець, вилетить – не спіймаєш”...
  4. Якщо ти сильно знервований, агресивний, скажи собі: „СТОП!”, зроби кілька глибоких вдихів та видихів. Це допоможе тобі заспокоїтися.
  5. Перш ніж зробити якийсь вчинок, подумай, якими можуть бути для тебе та інших його наслідки.
  6. Якщо ти не впевнений у правильності своїх дій, подумай, як би вчинила на твоєму місці авторитетна для тебе людина.
  7. Не гарячкуй, не приймай важливих рішень зопалу.
  8. Намагайся бути стриманим, не виявляй занадто бурхливо свої емоції та почуття.
Перегляньте відео.


Перегляньте наступні посилання:
Пройдіть тест «Оцінка самоконтролю в спілкуванні» (по Маріону Снайдеру).


Іноді ми настільки любимо себе, що не помічаємо нічого навколо нас. Також не помічаємо власних помилок, вважаємо, що все робимо правильно, ніколи не помиляємося. Так, кожна людина – індивідуальність, але ж не бездоганна, їй властиво помилятися. Китайські мудреці говорили: «Не помиляється той, хто нічого не робить. Не падає той, хто не йде».Проблема полягає не в тому, щоб не припускатися помилок, а в правильній їх оцінці, коли помилки аналізуються – це дозволяє рухатися вперед. Людина - така багатогранна особистість, тому її робота над своїм вдосконаленням ніколи не скінчиться… Тому все своє життя людина може самовиражатися. Зараз ви стоїте перед вибором подальшого шляху. Якщо щось не вдається, не засмучуйтесь, не опускайте руки, не звинувачуйте сторонніх. Краще спитайте себе: «А що я сам зробив(ла), щоб змінити ситуацію на краще?»

Немає коментарів:

Дописати коментар