20150914

Рожева чайка

Інформація із сайту Колокольная галерея

У мене кілька дзвіночків з чайками. Про цю дивовижну птаху багато історій, одна найбільш хвилююча - легенда про рожеву чайку. Народилася ця легенда в епоху Великих географічних відкриттів...

Ірина Лапіна

Рожева чайка
На півночі Росії, Канади та Скандинавії існують легенди про дивовижну і рідкісної птаху, яка приходила на допомогу морякам, які потрапили в біду.

"Коли корабель стискають льоди, і здається, що студені шторми ось-ось знищать його, коли морська безодня відкриває смертоносні обійми, щоб знищити судно разом з людьми, а губи й горло вже не в змозі прохрипіти ні молитву, ні прокляття, - поглянь в небо: на допомогу летить маленьке диво Півночі.

З штормової непроглядної пітьми з'явиться рожева чайка, схожа на частинку променя висхідного сонця. Птах буде кружляти над кораблем з тривожним, але все ж обнадійливим криком до тих пір, поки її не побачить самий зневірений моряк. Надію, приплив нових сил приносить рожева чайка на своїх крилах.

Потім вона знову зникне в штормовому мороці. Полетить на допомогу іншим мореплавцям. Але вже не так люто будуть битися льоди об борт корабля. Стихне незабаром шторм, і кожен зневірений відчує в собі неприборкану силу, яку не здолати ні північній холоднечі, ні бурі, ні морській безодні ".

В іншій північній легенді рожеву чайку називають Донькою сонця і снігу. "Щоб подорожній побачив її вночі, полярний день подарував чайці пір'я кольором з рожевих променів сходу. А щоб її бачили вдень, полярна ніч наділа на шию птахові чорне намисто. З тих пір літає рожева чайка вдень і вночі над льодами, рятує мандрівників і моряків".


Корабель, вичавлений льодами
Малюнок капітана Бека
Довгий час вважалося, що цей птах існує лише в легендах. Восени 1818 англійський полярний дослідник Джон Росс спробував на своєму кораблі обігнути з півночі американський континент і вийти до Берингової протоки. З усього видно, він першим з європейців побачив і описав рожеву чайку.

Після Джона Росса учасники британської полярної експедиції здобули таких двох птахів. Але в ті часи в науковому світі ще ніхто не знав, де їх батьківщина. Лише на початку XX століття російський орнітолог Сергій Олександрович Бутурлін виявив гніздо рожевих чайок в заболоченій тундрі в гирлі Колими.


Немає коментарів:

Дописати коментар