20230309

210 річниця з дня народження Тараса Шевченка

Інформаційний журнал
Щороку 9 березня українці у цілому світі відзначають День народження Тараса Шевченка - митця, поета, культурного діяча, етнографа, філософа. Адже для України Кобзар – це пророк. Його творчість лишається актуальною завжди. У дні війни проти російських окупантів Великий Кобзар продовжує надихати мільйони людей, його слова дають силу героям-захисникам України: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»
Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу. Один із 300 кратерів Меркурія отримав ім’я Тараса Григоровича. Діаметр кратера Т. Г. Шевченко – 137 кілометрів. 1384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Більшість - 1256, розташовані на території України, майже півтори сотні розмістились у 35 країнах. Нині в Україні 164 населені пункти названі на честь Тараса Шевченка.Український майстер Микола Сядристий створив найменшу у світі книжку "Кобзар", розміром трохи більше половини квадратного міліметра. Це майже у 19 разів менше від найменшої японської книги. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреного волоска. Зшито книгу павутинкою, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника.
Чи міг тоді хто передбачити, що ім’ям цього хлопчиська колись стануть називати деякі кораблі, друкувати його зображення на державних грошових купюрах, поштових марках, ставити йому розкішні пам’ятники і численні меморіальні таблички, випускати на його честь ювілейні монети і засновувати всілякі премії? Але так вже влаштований цей грішний світ...
Про його біографію написано немало і ми не будемо повторюватися про це. Зауважимо лише, що за своє коротке життя, а прожив він чимало, 47 років і один день, Шевченко сповна наситився стражданнями, серед яких були і результати власних помилок, але він не міг не жадати того, до чого прагнемо всі ми - життя і свобода, самореалізація і благополуччя, мир і повага, прості людські цінності. Його творчість це його душа, в ньому він був чесний і добрий, ярий і нескінченно багатий. 
Сьогодні - у часи потрясінь та повномасштабної війни, слова Шевченка як ніколи актуальні. Після деокупації Балаклії в місті почали здирати пропаганду росіян із білбордів. На одному з них під триколором виявився вірш Тараса Шевченка.
Військові після звільнення міста почали позбуватися пропаганди окупантів. Одне із зображень на білборді було погано наклеєне, тому полотно зірвалося одразу все.
Під ним якраз був вірш Кобзаря. Після окупації міста росіяни намагалися пошкодити зображення, проте змогли лише подерти папір на портреті Шевченка, а ось вірш залишився цілим.



З Днем народження Тараса Григоровича Шевченка!

Пропоную поспілкуватися із Шевченкоботом: віртуальному письменнику можна ставити будь-які запитання, а він відповість вам жартами, цитатами із творів тощо. 

Більше ресурсів для ознайомлення з особистістю Тараса Шевченка та його творчістю:
  • інтерактивна біографія Тараса Шевченка;
  • Instagram сучасного Шевченка;
  • картини художника (до кожної з них є короткий опис);
  • сайт “Портал Шевченка”, де зібрано багато цікавих фактів, мультимедійних матеріалів і навіть 3D-турів;
  • “Шевченківська енциклопедія”: довідкове видання про життєвий і творчий шлях Шевченка, яке підготував Інститут літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України за участю шевченкознавців України та діаспори;
  • Тарас Шевченко в кіно: підбірка фільмів про письменника;
  • випуск про Шевченка від YouTube-каналу “Розкажи історію”: це розважально-освітній проєкт, який популяризує історію України. Коміки, на чолі з вчителем історії, говорять про важливі події та видатних українців;
  • відео “Український класик Тарас Шевченко”: вікторина на YouTube-каналі “Ліс рук”, де у легкій ігровій формі показують небуденний погляд на життя і творчість найвідоміших українських письменників;
  • відео “Тарас Шевченко: кріпак, одинак, бідака, ловелас та зірка богемної тусівки” від “Суспільного”;
  • сайт про Тараса Шевченка.

Немає коментарів:

Дописати коментар