20151218

Міжнародний День Гір

Природа буде захищена від небезпеки лише у тому випадку,
коли людина хоч трохи полюбить її просто за те,

що природа прекрасна, а ще тому, що людина не може жити без краси,

бо природа — невід'ємна частка людськоi душі.

Ж. Дорст

Міжнародний день гір (International Mountain Day), який відзначається 11 грудня, був встановлений за рішенням 57-ї Генеральної Асамблеї ООН у 2003 році.
У відповідній резолюції Генеральної Асамблеї відзначена особлива актуальність дій, спрямованих на стійкий розвиток гірських регіонів.
Генеральна Асамблея ООН закликала міжнародне співтовариство організовувати в цей день заходи на всіх рівнях з метою пропаганди значення стійкого розвитку гірських регіонів.
Гори займають близько однієї чверті поверхні планети і є домом майже 10 відсотків населення. Це - заповідник для багатьох унікальних видів рослин і тварин, джерело води всіх основних річок землі.

Українські Карпати — один з найбільш мальовничих регіонів України. Вони характеризуються середньовисотним і низькогірним рельєфом, наявністю великих площ, придатних для господарського, в тому числі й сільськогосподарського освоєння, невисокими зручними перевалами, теплим м'яким вологим помірно континентальним кліматом, чітко вираженою вертикальною поясністю, а також внутрішніми природно-географічними відмінностями.
Карпатські гори багаті на різноманітні природні ресурси, мають неповторні гірські краєвиди, низький рівень забрудненості довкілля. Винятково важлива роль належить рекреаційним ресурсам, які освоєні ще недостатньо. Тут надзвичайно сприятливі умови для організації санаторно-курортного господарства міжнародного значення. Перспективними щодо розвитку санаторно-курортного і туристського господарства є всі райони Карпат, особливо райони Трускавця, Моршина, Сваляви, Східниці з їх унікальними водами, що мають високі лікувальні властивості і дуже популярні у світі.
Вивчення багатої і різноманітної природи Українських Карпат, їх географії має наукове, пізнавальне і важливе патріотично-виховне значення, сприяє глибшому дослідженню і раціональнішому використанню й охороні їхніх природних ресурсів.

Немає коментарів:

Дописати коментар